Program


Egyszer egy kicsi madár / A first meet / Karma Milonga - VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

Egyszer egy kicsi madár / A first meet / Karma Milonga - VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

Miroljuba Petrova (BG) – Bence Antonovits: Egyszer egy kicsi madár… (Giss)
Lee In Soo (KOR): A first meet
Nagy Csilla – Tóth Mátyás: Karma Milonga (Cipolla Collectiva)
 több

Miroljuba Petrova (BG) - Bence Antonovits: Egyszer egy kicsi madár…(Giss)


Mit jelent a szabadság fogsága, és a fogság szabadsága? Mit jelent végignézni egy szabad madár szárnyalását a „rácsok mögül”, és milyen a „rácsok egyszerűsége” után vágyódni a végtelen égből? A magyar és bolgár népzenei alapokon nyugvó előadás a különböző lehetőségeket adó és korlátokat szabó élethelyzetekben való emberi viselkedést és reakciót, az önmagunkkal vívott harcot, valamint különböző személyiségek azoknak ellentmondó normák közé szorításának következményeit kutatja.

A bolgár és magyar származású, de Nyugat-Európában élő két művész életvonalának találkozási pontja ez az előadás, ahol a végtelen lehetőségek tárháza és egy teljes élet előröl kezdése kerül szembe egymással. A biztonságot adó „fogság”, valamint a szabad önkiteljesedés ellentétének harcát, összecsiszolódását, egymásra utaltságát követhetjük nyomon, mely viszonyrendszer a népzene és a néphagyomány, valamint a kortárs művészet között éppúgy fellelhető.

Az előadást Zerkula János legendás gyimesi prímás Egyszer egy kicsi madár... című műve ihlette.

Előadó: Miroljuba Petrova
Zene: Bence Antonovits


Miroljuba Petrova Brüsszelben élő és dolgozó bolgár-magyar származású táncművész. Sajátos mozgásvilágát a számos különböző országban (Magyarország, Bulgária, Hollandia, Belgium) eltöltött évek és az ez idő alatt eltérő stílust – balett, kotárs tánc, színház, capoeira, pantomime, balkán néptáncok, yoga - és nézőpontot képviselő mesterektől megszerzett ismeretek és tapasztalatok formálták. Gyakori utazásainak, rezidencia és ösztöndíj lehetőségeknek köszönhetően ez a tudás tovább gazdagodott. Miroljuba az utóbbi egy-két évben saját előadásainak létrehozása mellett a tanításra, illetve az utcai táncok elsajátítására is nagy hangsúlyt helyez.


Bence Antonovits zene és tánc iránti szenvedélye kicsi gyermekkorában kezdődött. Számos hangszert és stílust érintő - a mai napig is tartó - zenei utazása vezette el az erdélyi, elsősorban gyimesi és moldvai pásztorfurulya-muzsikához, melyet nagyjából öt éve művel szabadidejében. A zene és a tánc azonban mindig több volt puszta hobbinál: egy életforma, egyfajta nézőpont a világra. A szokatlan, az újdonság keresése mind zenei, mind szakmai pályafutásában meghatározó motiváló erő.


Lee In Soo: A first meet

"Az életben minden az „Én”-nel kezdődik.
A pillanat, mikor elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok, az életem első pillanata.
Vajon találkozhatok önmagammal a színpadon?"

A táncos elidegeníti magát a színpadtól, a közönségtől, az előadástól. Közönyös magabiztossággal improvizál szabadon, kilépve a keretek és elvárások mögül.

Koreográfus, előadó: Lee In Soo

Lee In Soo nevéhez fűződik Dél-Korea egyik legismertebb kortárs tánctársulata az EDx2. 2008-ban diplomázott a Koreai Nemzeti Egyetem koreográfus szakán és 2010 óta az egyetem tanára. 2008-ban és 2017-ben is előadásai a Szöuli Nemzetközi Koreográfia Fesztivál nagydíjasa volt.

Az előadást 2017-ben a Szöuli Nemzetközi Koreográfia Fesztiválon Spark díjjal jutalmazták.

 

Nagy Csilla-Tóth Mátyás: Karma Milonga (Cipolla Collectiva)

- bemutató másképpen -

“kezes lábas nász
fejetlen gyász
derékba tört tánc”

Történet egy nőről, aki egy terem sarkában felejtődött... Ketté hasadva egybekel önmagával, egyszerre követ és vezet, ad és befogad. Tanul. Alakul. Érik. Táncolva teremti újra önmagát. Talán egy nap valaki felkéri?

Koreográfus-előadó: Nagy Csilla
Zeneszerző- előadó: Tóth Mátyás
Koreográfus asszisztens: Veres Flóra
Támogató: Artus Stúdió

Cipolla Collectiva – "Alkotunk, tehát vagyunk."
MŰVÉSZEK találkozása / MŰVÉSZETI ÁGAK Fúziója / SZEMÉLYES TÖRTÉNETEK metszéspontja

"Művészként kezdetektől fogva az egyén személyes történeteinek absztrahálása, univerzális szintre emelése érdekel; valamint a részvevő partnerek személyes élményanyagainak beemelése a közösen alkotott produkcióba. A személyiségünk rétegeiben – a hagyma héjához hasonlóan –, vannak szerethetőbb és nehezebben elfogadható részek, ám ezek együttese alkotja lényünket. A cél az egymástól eltérő részek összebékítése, a sebezhetőség felvállalása, az esendőség elfogadása, és az ezen való felülemelkedés kutatása. Fontos számomra az irónia, és még fontosabb a humor eszköze: Csak annyira vegyük komolyan magunkat, amennyire feltétlenül szükséges!" (Nagy Csilla)

Nagy Csilla táncművész, koreográfus, táncpedagógus
A Magyar Táncművészeti Főiskolán és a rotterdami CODARTS Akadémián végezte tanulmányait. 2008 óta dolgozik az Artus Goda Gábor Társulatával. 2013-15 között az L1 Egyesület tagja volt. 2012 óta valósítja meg művészeti projektjeit a Cipolla Collectivával.

www.cipollacollectiva.hu

VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Monotánc Fesztivál hiánypótló szerepet tölt be a magyarországi kulturális palettán, mint tematikus táncfesztivál. Öt este alatt közel húsz szólótánc produkció várja a közönséget, amelyeket az elmúlt évek kínálatából válogattunk.

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkottuk. Azokat az előadásokat soroljuk ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-előadások tartoznak a meghívott előadások körébe. Az idei előadások némelyikében a szólótáncos mellé zenész társ(ak) csatlakoznak, s van, ahol a szóló egy másik jelen lévő figura viszonylatában bontakozik ki.

A neves hazai alkotó-előadók mellé ez alkalommal is meghívást kaptak külföldi művészek: a szlovák Tomas Danielis, a bolgár származású Miroljuba Petrova, a japán származású Ayumi Toyabe, valamint Lee In Soo és Jaewoo Jung Dél-Koreából.

A színház közelében található Róth Miksa Emlékház is csatlakozik idén fesztiválhoz Gergye Krisztián táncművész/koreográfus különleges, térspecifikus bemutatójának helyszíneként, egyben a rendezvénysorozat nyitóeseményeként.

A fesztiválhoz kapcsolódóan most is lesz tánc-fotó kiállítás, amellyel az idén 75. születésnapját ünneplő Eifert János fotóművész előtt tisztelegünk, továbbá az Orkesztika Alapítvány és a Kontakt Táncért Alapítvány egyperces táncfilmjeinek vetítése színesíti a rendezvény kínálatát, teremtik meg immár hagyományos, családias hangulatát.

A fesztivál a Közép-Európa Táncszínházzal együttműködésben valósul meg.


 

 

Ajánló


A társulat a „belső” energiáira, táncosainak kreativitására, gondolatokra építve, egymást inspirálva kísérletezett, hogy…