Program


Frechot Ensemble_Maternity (Anyaság) - 10. Színházi Olimpia

Frechot Ensemble_Maternity (Anyaság) - 10. Színházi Olimpia

Izraeli dokumentumszínház

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. április 24. hétfő, 19:00

Te mit tennél, ha a gyermekedet egyszer csak örökre elvennék tőled?

Az „Anyaság” című kortárs izraeli előadás az eltűnt és a mai napig ismeretlen helyen tartózkodó gyerekek és az őket kereső édesanyák sorsát dolgozza fel. Közvetlen Izrael Állam megalakulása után, majd az 1950-es években csecsemők ezrei tűntek el a menekülttáborokban elhelyezett, újonnan bevándorolt családokból. Az eltűnt gyermekek szüleinek kétharmada Jemenből vándorolt be Izraelbe. Az „Anyaság” című előadás szeretné felhívni a figyelmet az elrabolt gyermekek édesanyjainak hosszú éveken át elhallgatott sorsára, és összefüggéseket kíván feltárni az ő tragédiájuk és a mai nők, a mai anyák sorsa között.

"...fenomenális és átütő alakítások formálják mély művészi élménnyé ezt a dokumentumszínházat…” ( Rutie Stern, "Haokets" izraeli magazin)

Három színésznő - akik a való életben is édesanyák - a színpadon mutatja be a világra születés fájdalmas folyamatát, és azt, ahogy utána számukra nem marad semmi. Nincs baba. Nincs senki, akit még egyszer, utoljára átölelhetnének, nincs mellettük a síró élet, akivel együtt olyan jól esne sírni. 

Három bátor nő - Selly Arkadash, Moria Beshari Liphshitz és Eden Uliel - a költészet, a hangok és a mozdulatok segítségével mutatják meg számunkra a megszomorítottak sorsát, tárják elénk érzéseiket, mutatják meg az obskurus ügy hátterét. Az előadás részben Iris Eliya Cohen verse, részben pedig hiteles anyagok, nők, anyák és unokáik vallomásai alapján készült. Míg néhány tanúvallomásra az Izraeli Állami Levéltárban bukkantak rá, többnek személyes vonatkozásai vannak: az egyik színésznő például a saját nagymamájától és az édesapjától hallotta a színpadra vitt történetet. 


A Társulatról:

A Hana Vazana-Grunwald által alapított és tíz éve működő Frechot Ensemble kizárólag nőkből álló együttes. Tagjai szenvedéllyel űzik a mesterségüket, és előadásaikban megpróbálnak tükröt tartani a társadalom elé, megvizsgálni a hatalom dinamikáját, relevánssá tenni a látszólag jelentéktelent is. Munkájuk középpontjában egy olyan színházi nyelv keresése áll, amely adekvátan képes kifejezni a különféle identitások lényegét: "Mizrahi identitás" (közel-keleti zsidók), a nemi identitás, feminizmus, társadalmi helyzet, etnikai hovatartozás. Előadásaik elsősorban a hétköznapi emberek világára fókuszálnak.

 

Játszák: Selly Arkadash, Moria Beshari Liphshitz és Eden Uliel

 

Rendező: Hana Vazana-Grunwald

Dramaturg: Racheli Said

Díszlet- és jelmeztervező: Frida Shoham

Koreográfus: Shira Eviatar

Fénytervező: Nadav Barnea

Zene: Avigail Arad

Zenei vezető: Naama Perel-Tzadok

Jelmeztervező asszisztense: Noa Bendahan

Művészeti tanácsadó: Avi Gibson Barel

Rendezőasszisztens: Noa Ben-Ari

Produkciós vezető: Avital Michel-Meyer


Színházi Olimpiáról:

 

A Színházi Olimpia a hagyomány, a korszerűség, illetve az ókori olimpiák szellemében jött létre. Az alapítók híres rendezők, drámaírók voltak. Ez az esemény időről időre más városban, országban kerül megrendezésre. A 2023-ban Magyarországon megrendezett olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye lesz.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!