Program


Góbi Rita – Szegő Dávid: Reptében - VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

Góbi Rita – Szegő Dávid: Reptében - VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál
 több

Góbi Rita-Szegő Dávid-Pavla Beranová: Reptében (Góbi Rita Társulat)

- mikromozgások kinagyítva -

"Nem az a fontos, hogy a madár hányat csap szárnyával, hanem hogy íveljen!" (Pilinszky János)

A „már nem itt” és a „még nem ott” köztes állapotának – a tiszta tánc eleven közegének – ad teret Góbi Rita szólóelőadása, amely az átmenetek és a metamorfózisok világába kalauzol. Erre a produkcióra készített zenét Szegő Dávid, aki különleges morzejelekkel, akusztikus, elektronikus és repetitív zörejhangokkal ad majd tájékozódási pontokat a minimalista eszközökből építkező tánchoz, a teljes értékű színpadi jelenléthez.

Az előadás bekerült az Aerowaves Twenty18 priority artistst listájába, a 2017-es évad legjobb kortárstánc előadásáért Lábán-díjjal jutalmazták, valamint a valenciai Festival 10 Sentidos különdíját kapta 2017 májusában.

Tánc és koreográfia: Góbi Rita
Zene: Szegő Dávid
Fénytervezés: Pavla Beranová (CZ)
Fénytechnikai asszisztens: Zuzana Režná (CZ)
Jelmeztervező: Sinkovics Judit
Kreatív producer: Bakk Ágnes
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrás Minisztériuma, Műhely Alapítvány, Sín Kulturális Központ, MOHA - Mozdulatmészetek háza /Orkesztika Alapítvány, Red Print gaborgobi.com

Góbi Rita táncművész, koreográfus, táncpedagógus, aki a táncnyelv sajátos részét kutatja. Vajdaságban, Újvidéken született, itt kezdte tánctanulmányait is, majd a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskolán diplomázott. Pályáját a Pécsi Balettnél kezdte, majd "betáncolta" a független táncszcénát is. 2006-ban megalapította a Góbi Rita Társulatot, jelenleg a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tánctagozatos tanára.

Góbi Rita játszik az energiával, a testrészek külön mozgatásával, szereti a repetitív, miniatűr mozgásokat. Munkáját a kísérletezés, a precízen kidolgozott koreográfia jellemzi, mozdulatsorai lassan és következetesen transzformálódódnak át.

www.gobirita.hu

VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Monotánc Fesztivál hiánypótló szerepet tölt be a magyarországi kulturális palettán, mint tematikus táncfesztivál. Öt este alatt közel húsz szólótánc produkció várja a közönséget, amelyeket az elmúlt évek kínálatából válogattunk.

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkottuk. Azokat az előadásokat soroljuk ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-előadások tartoznak a meghívott előadások körébe. Az idei előadások némelyikében a szólótáncos mellé zenész társ(ak) csatlakoznak, s van, ahol a szóló egy másik jelen lévő figura viszonylatában bontakozik ki.

A neves hazai alkotó-előadók mellé ez alkalommal is meghívást kaptak külföldi művészek: a szlovák Tomas Danielis, a bolgár származású Miroljuba Petrova, a japán származású Ayumi Toyabe, valamint Lee In Soo és Jaewoo Jung Dél-Koreából.

A színház közelében található Róth Miksa Emlékház is csatlakozik idén fesztiválhoz Gergye Krisztián táncművész/koreográfus különleges, térspecifikus bemutatójának helyszíneként, egyben a rendezvénysorozat nyitóeseményeként.

A fesztiválhoz kapcsolódóan most is lesz tánc-fotó kiállítás, amellyel az idén 75. születésnapját ünneplő Eifert János fotóművész előtt tisztelegünk, továbbá az Orkesztika Alapítvány és a Kontakt Táncért Alapítvány egyperces táncfilmjeinek vetítése színesíti a rendezvény kínálatát, teremtik meg immár hagyományos, családias hangulatát.

A fesztivál a Közép-Európa Táncszínházzal együttműködésben valósul meg.

 

Ajánló


színházi thriller Agatha Christie regénye nyomán - bemutató -

táncszínházi előadás Szepes Mária A változatlanság hullámhossza c. regénye alapján - bemutató -…