Program


Loop / Uninhabited Island / Én, a feminista - VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál
3

Loop / Uninhabited Island / Én, a feminista - VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

Szász Dániel: Loop (Tünet Együttes)
Jaewoo Jung (KOR): Uninhabited Island (Dance Troupe Braveman)
Egyed Bea: Én, a feminista
 több

Szász Dániel: Loop (Tünet Együttes)

"Nincsen olyan ékesszólás, amely annyira elfonnyaszthatná valakinek az emberiségbe vetett hitét, mint önnön őszinteségének végső föltárulkozása." (Joseph Conrad: A sötétség mélyén)

Szász Dániel szólója furcsa pszichoanalízis, vezető nélkül, visszafelé. Végső célja a szabadság: megszabadulni a képtől, amit mások alkotnak rólunk, és amit végső soron magunk alkotunk. Az önkeresés ismeretlen veszélyeket hordoz, hiszen az út vége talán pont az "én" elvesztése. Mert van valami ott a mélyben, az ösztönvilág kontrollálatlan, barbár őszinteségében. Valami, ami képes még arra, hogy szabad emberré formáljon minket. De vajon ilyen mélységből van út vissza a felszínre?

Az előadás a Na Cucky Theatre rezidencia programjával együttműködésben valósult meg.

Szász Dánielt a szólóért 2018-ban Lábán-díjra jelölték.


Alkotó-előadó: Szász Dániel
Fény és tér: Szirtes Attila
Jelmez: Szűcs Edit
Zene: Barna Balázs
Köszönet: Kántor Kata, Czakó Máté
Koprodukciós partner: DW7
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

A Tünet Együttes a kortárs tánc és színházi életben 2002 óta működő független társulat. Előadásaik egyszerre elgondolkodtatóak, drámaiak, gyermekien felszabadultak és felszabadítóak. A színészekből és táncosokból álló társulatban az összes művész alkotótárs: minden előadás erősen épít a szereplők személyiségére és kreativitására. A társulat nem ismer műfaji határokat, egyenrangú elemként kezeli a szöveget, a mozgást, zenét, vizualitást és a különleges technikai megoldásokat.

www.tunetegyuttes.hu

15 éven felülieknek!

Jaewoo Jung: Uninhabited Island (Dance Troupe Braveman)

"Az emberek magányos állatok és én is az vagyok. Nemrég rettenetes élményem volt a magánnyal, melyet korábban soha nem éreztem. Egyedül voltam egy lakatlan szigeten, alig éltem. Mit keresek egy szigeten? Hogy kerültem ide? Önként jöttem, vagy valaki ide száműzött? Élnek itt mások is ebben magányban? Még mindig a szigeten vagyok. Már nem várom megmentőm. Túlélési stratégiám ez a darab. Talán szomorúnak, butának vagy viccesnek tűnik, talán valaki nem is akarja látni, de ez mind az enyém, s ez az életem. Az emberek magányos élőlények."

Az előadást 2017-ben a Szöuli Nemzetközi Koreográfia Fesztiválon Spark díjjal jutalmazták.

Koreográfus, előadó: Jaewoo Jung

Jaewoo Jung Dél-Korea egyik legtehetségesebb fiatal táncosa, aki 2016 óta a Koreai Nemzeti Kortárs Tánctársulat tagja. 2016-ban végzett a Koreai Nemzeti Egyetem táncművész szakán, már saját koreográfiákon is dolgozik. 2017-ben előadása a Szöuli Nemzetközi Koreográfia Fesztivál junior nagydíjasa volt.


Egyed Bea: Én, a feminista

"Az ember nem a külvilággal megosztott cselekedeteiben és kapcsolataiban él, hanem abban a folytonos áramlásban, melyet a külvilág a lelkében ébreszt." (Virginia Woolf)

Az előadás egy színházi képeket felsorakoztató anti-tánc performansz, amely egy XXI. századi nő szempontjából mutat görbe tükröt a feminista megbélyegzésnek.
Anarchia.
Kékharisnya.
Szabadság.
Személyesség.

Az előadás a Duda Éva Társulat/Movein Mission segítségével, a Radar No.3. című est keretein belül jött létre.


Alkotó/előadó: Egyed Beáta
Fény: Payer Ferenc
Külön köszönet: Duda Éva Társulat/Movein Mission
Támogatók: NKA, EMMI, Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, MU Színház, Movein Stúdió

Egyed Beáta tanulmányait a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában végezte, majd a Magyar Táncművészeti Főiskolán folytatta. Szabadúszó táncosként szerepelt többek közt Pataky Klári, Fehér Ferenc, Eleonore Valere-Lachky, Horváth Csaba, Frenák Pál és a Tünet Együttes munkáiban. Saját munkái mellett a Duda Éva Társulattal dolgozik. Újvári Milánnal (Radioballet) készítette el A szerelem természete és a Totem és Tabu című előadásokat. Cserepes Gyulával (Atelier 21220) legújabb előadásuk a Late night show címet viseli.

16 éven felülieknek!

VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Monotánc Fesztivál hiánypótló szerepet tölt be a magyarországi kulturális palettán, mint tematikus táncfesztivál. Öt este alatt közel húsz szólótánc produkció várja a közönséget, amelyeket az elmúlt évek kínálatából válogattunk.

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkottuk. Azokat az előadásokat soroljuk ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-előadások tartoznak a meghívott előadások körébe. Az idei előadások némelyikében a szólótáncos mellé zenész társ(ak) csatlakoznak, s van, ahol a szóló egy másik jelen lévő figura viszonylatában bontakozik ki.

A neves hazai alkotó-előadók mellé ez alkalommal is meghívást kaptak külföldi művészek: a szlovák Tomas Danielis, a bolgár származású Miroljuba Petrova, a japán származású Ayumi Toyabe, valamint Lee In Soo és Jaewoo Jung Dél-Koreából.

A színház közelében található Róth Miksa Emlékház is csatlakozik idén fesztiválhoz Gergye Krisztián táncművész/koreográfus különleges, térspecifikus bemutatójának helyszíneként, egyben a rendezvénysorozat nyitóeseményeként.

A fesztiválhoz kapcsolódóan most is lesz tánc-fotó kiállítás, amellyel az idén 75. születésnapját ünneplő Eifert János fotóművész előtt tisztelegünk, továbbá az Orkesztika Alapítvány és a Kontakt Táncért Alapítvány egyperces táncfilmjeinek vetítése színesíti a rendezvény kínálatát, teremtik meg immár hagyományos, családias hangulatát.

A fesztivál a Közép-Európa Táncszínházzal együttműködésben valósul meg.

 

 

Ajánló


a Marica Produkció és a Manna Kulturális Egyesület koprodukciója

színházi thriller Agatha Christie regénye nyomán - bemutató -

táncszínházi előadás Szepes Mária A változatlanság hullámhossza c. regénye alapján - bemutató -…