Program


Tomas Danielis: Suite No.3 - VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

Tomas Danielis: Suite No.3 - VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

Tomas Danielis: Suite No.3
FEYNmen

 több

Az előadás fókusza a mások érzékelésében rejlő nehézségeket járja körül – egy másik emberi lény, az ő tettei, viselkedése a modern kultúra közegében. A táncos-koreográfus a kortárs tánc szerepét kérdőjelezi meg: képes-e az emberi viselkedésről többet mondani, valami esszenciálisat, időtállót bemutatni.
Danielis asszociációs mezőket vázol stílusa erős, nyers fizikai nyelvezetével. A mozgások periodikus ismétlésével, markáns mozgásnyelvet alkot.

Koreográfus, előadó: Tomas Danielis
Zene: J.S.Bach French Overture b minor, BWV 831

Tomas Danielis alkotói érdeklődésének fókuszában a vizuális, illetve a digitális technikák, és a mozgás, a tánc kapcsolata áll. Az különböző műfajok átjárhatósága, az előadó térbeli jelenlétének megértése és konceptualizálása adja előadásai gerincét. Jellegzetes és váratlan eszközöket használva minden egyes projektjéhez egyedi mozgásnyelvet alakít ki. Alkotásait több mint húsz országban mutatták be.
Mesterfokozatát a pozsonyi VSMU-n szerezte. Táncosként, később koreográfusként dolgozott többek között Franciaországban, Berlinben, Bécsben, oktatott Brüsszelben, Bécsben, Düsseldorfban, Kyoto-ban, Koppenhágában és Rotterdamban.
Az általa 2017-ben megalapított FEYNMen tánccal, előadóművészettel, zenével és vizuális művészetekkel foglalkozó művészek kollektívája.

www.tomasdanielis.com

VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Monotánc Fesztivál hiánypótló szerepet tölt be a magyarországi kulturális palettán, mint tematikus táncfesztivál. Öt este alatt közel húsz szólótánc produkció várja a közönséget, amelyeket az elmúlt évek kínálatából válogattunk.

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkottuk. Azokat az előadásokat soroljuk ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló- előadások tartoznak a meghívott előadások körébe. Az idei előadások némelyikében a szólótáncos mellé zenész társ(ak) csatlakoznak, s van, ahol a szóló egy másik jelen lévő
figura viszonylatában bontakozik ki.

A neves hazai alkotó-előadók mellé ez alkalommal is meghívást kaptak külföldi művészek: a szlovák Tomas Danielis, a bolgár származású Miroljuba Petrova, a japán származású Ayumi Toyabe, valamint Lee In Soo és Jaewoo Jung Dél-Koreából.

A színház közelében található Róth Miksa Emlékház is csatlakozik idén fesztiválhoz Gergye Krisztián táncművész/koreográfus különleges, térspecifikus bemutatójának helyszíneként, egyben a rendezvénysorozat nyitóeseményeként.

A fesztiválhoz kapcsolódóan most is lesz tánc-fotó kiállítás, amellyel az idén 75. születésnapját ünneplő Eifert János fotóművész előtt tisztelegünk, továbbá az Orkesztika Alapítvány és a Kontakt Táncért Alapítvány egyperces táncfilmjeinek vetítése színesíti a rendezvény kínálatát, teremtik meg immár hagyományos, családias hangulatát.

A fesztivál a Közép-Európa Táncszínházzal együttműködésben valósul meg.

 

Ajánló


- bemutató - Csehov Sirály című színművének alapján English-friendly performance

Könnyebb feladni magunkat és mások alapvetései szerint élni életünket, vagy megéri küzdeni az…