Program


Transz - Ifjú Koreográfusok Fóruma - Közép-Európa Táncszínház

Transz - Ifjú Koreográfusok Fóruma - Közép-Európa Táncszínház

A Közép-Európa Táncszínház előadása
Az Ifjú Koreográfusok Fóruma programsorozat demonstrációja
 több

A helyszín egy határtalan tér, melyben végtelen folyamatok transzformálódnak az önmagukba visszatérő repetíciók során egymással ellentétes állapotokban. Az egység keresése különböző energia minőségek találkozásával zajlik, melyeket a testhasználat tükröz. Az öt minőség a tűz, a víz, a levegő, a föld, és ezek összessége. Ezek ismert irányok és alapvető elemek a minket körülvevő világban, valamint mindannyiunkban. A tűz lobbanékonysága (gyors és erős), a víz áramlása (gyengéd és lassú), a levegő könnyedsége (gyors és gyenge), a föld stabilitása (lassú és erős) négyféle temperamentum, melyek egyfajta repetitív, önmagába visszatérő minőséggé transzformálva egy olyan halmazállapotot hoznak létre, melyben az energia különböző elemi minőségekben kering és kapcsolódik egymással. Ez a konzisztencia a különféle elemek harmonikus egységéből áll, melyből ha valamelyiket kizárjuk, a rendszer összeomlik. Ebben a rítusban a testek személyiség nélküli, finomra hangolt adó-vevők, melyek eleinte külön-külön hordozzák magukban ezeket a minőségeket. Találkozásaik és a jelenlétre gyakorolt hatásaik során
közösen egy magasabb szintű teremtményt hoznak létre. A rezgés fokozódik, a körforgás végtelen, az árnyalatok változnak. A folyamat egy belső utat is tükröz, melyben az emberi tudatosság azáltal emelkedik, hogy egyre sokszínűbbé válik. Önmagát ismeri meg a környezete által.

Előadók: a KET táncművészei
Koreográfus: Mikó Dávid

Az Ifjú Koreográfusok Fóruma (IKF) egy tehetséggondozó- és kutatóprogram, melynek elsődleges célja a koreográfusi utánpótlás lehetőségeinek javítása, a fiatal koreográfusok helyzetbehozása. A közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, hogy az első darabjukra pályázó alkotók a korábbinál is kevesebb támogatást kapnak, ha kapnak egyáltalán.
A Közép-Európa Táncszínház új stratégia kidolgozására vállalkozott, hogy folytathassa a legfiatalabb alkotókkal való együttműködést. Az IKF nyílt pályázatán fiatal koreográfusok kapnak lehetőséget az alkotásra. A nyertesek egy hétig dolgozhatnak a KET táncosaival, a hét végén pedig nyilvános demonstrációt tartanak színházi körülmények között.

Mikó Dávid  2009-ben végzett a SEAD-ben (Salzburg Experimental Academy of Dance). Kisebb koreográfiái mellett aktív táncosként több hazai és külföldi alkotóval dolgozott együtt. Újabban Fehér Ferenc, Mészáros Máté és Goda Gábor előadásaiban láthatjuk mint előadó.
2015-ben Podmaniczky Dorottyával egyetemben megalapította a Psycle Of Movement Imagination-t. Munkáiban cél az előadó belső korlátainak áttörése végletekig intenzív mozgásban, ahol megszűnnek a gondolatok, feloldódnak az „én” határai és a táncos eggyé válik az előadással.

Progresszív. Stílusos. Kortárs. A Közép-Európa Táncszínház (KET) Magyarország egyik legmeghatározóbb tánctársulata. A folyamatosan fejlődő repertoár mellett – a régióban egyedülálló módon – a DTIE, az IKF és a D.E.E.P programsorozataik is a működés fontos részét alkotják.
A KET nagy múltra tekint vissza: Magyarország elsőként alakult táncszínháza, mely a független kortárs táncegyüttesek között a legismertebbek közé tartozik hazánkban és külföldön egyaránt. Ahogy ezt nevében is hirdeti, vállalja, egy adott földrajzi régióhoz kötődve határozza meg önmagát, programszerűen kutatja és értelmezi ennek a régiónak mozgásvilágában kódolt sorsát. A Táncszínház 1988-ban alakult, jelenleg Kun Attila művészeti vezetésével, állandó társulattal hozza létre előadásait.

Az előadás 30 perces.

Ajánló


színházi thriller Agatha Christie regénye nyomán - bemutató -

táncszínházi előadás Szepes Mária A változatlanság hullámhossza c. regénye alapján - bemutató -…